Το καθημερινό μπάνιο κάνει κακό στην υγεία!

Έχεις και εσύ τη συνήθεια να κάνεις καθημερινά μπάνιο; Μάθε πως αυτό είναι κάτι που μπορεί να σε βάλε σε κίνδυνο καθώς συμπέρασμα που προέκυψε από έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ δείχνει ότι το καθημερινό ντους κάνει κακό στην υγεία, καθώς όταν κάποιος πλένεται κάθε μέρα αντί να μειώσει, αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Η Ελέιν Λάρσον, καθηγήτρια μολυσματικών Ασθενειών του πανεπιστημίου Κολούμπια και ο Μπάρντον Μίτσελ, καθηγητής Δερματολογίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, υποστηρίζουν ότι όταν κάποιος πλένεται αφαιρούνται κυρίως οι κακές οσμές και όχι τόσο τα βακτήρια.

Γιατί κάνει κακό στην υγεία μας το καθημερινό ντούζ

Όπως εξηγεί η Λάρσον, με το καθημερινό ντους αφυδατώνεται το δέρμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές, στις οποίες μπορεί να διεισδύσουν τα μικρόβια. Επιπλεόν, ο Μίτσελ προσθέτει ότι το πολύ συχνό πλύσιμο αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά έλαια που βρίσκονται στην επιφάνεια του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα “καλά”, μη παθογόνα βακτήρια του δέρματος που το προστατεύουν από την εισβολή των “κακών” βακτηρίων, τα οποία προκαλούν τις μολύνσεις.

Όπως υποστηρίζει, δε χρειάζεται καθημερινό ντους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι το παρακάνουν με το πλύσιμο! Ο καθηγητής συστήνει να μην πλένει κανείς με σαπούνι ή αφρόλουτρο ολόκληρο το σώμα του, αλλά να επικεντρώνεται στα σημεία που συνήθως προκαλούν την κακοσμία, όπως οι μασχάλες και τα πόδια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ιδανικό για τον Μίτσελ είναι να κάνει κανείς ντους μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η Λάρσον συμφωνεί, προσθέτοντας ότι σημαντικό είναι να πλένει κανείς συχνά τα χέρια του και τα φορεμένα ρούχα, διότι σε αυτά συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια.