Ο «Κλέφτης του νόμου» που έστειλε εξώδικο σε Ομπάμα

Η σύλληψη των μελών της γεωργιανής μαφίας στη Θεσσαλονίκη έπειτα από ένταλμα των γαλλικών διωκτικών αρχών χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα παρακλάδι της γεωργιανής μαφίας στην Ευρώπη, το οποίο λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη κάτω από τις εντολές του 57χρονου S.L., ο οποίος φέρεται από τις αστυνομικές αρχές ως ο εγκέφαλος της ρωσόφωνης μαφίας της πόλης.

Ο 57χρονος φέρει τον τίτλο «Vor V Zakone» ή αλλιώς «Κλέφτης του νόμου», ενώ το παρατσούκλι του είναι «Το Λίπος». Πρόκειται για έναν τίτλο τον οποίο φέρουν τα μέλη της γεωργιανής μαφίας και θεωρείται ως ιδιαίτερα τιμητικός για τα μέλη της. Οι Vor εμπνέουν σεβασμό στα μέλη της υπόλοιπης μαφίας. Άλλωστε δεν είναι εύκολο για οποιοδήποτε μέλος να καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο του Vor. Χρειάζονται ικανότητες και μία σειρά από πράξεις οι οποίες οδηγούν τα μέλη στο να κατακτήσουν το συγκεκριμένο τίτλο τιμής. Παλιότερα για να λάμβανε κάποιος τον τίτλο του Vor θα έπρεπε μεταξύ άλλων να είχε κάνει φυλακή, ενώ ο τίτλος αποτυπωνόταν σε τατουάζ στο σώμα τους ώστε να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα μέλη της μαφίας. Τα τελευταία χρόνια βέβαια τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί λιγάκι σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιος που κατέχει τον τίτλο του Vor δεν είναι απαραίτητο για παράδειγμα να φέρει και το ανάλογο τατουάζ, ωστόσο τα «παράσημα» που πρέπει να έχει κανείς μέσα από διάφορες πράξεις όπου έχει αποδείξει την αξία του παραμένουν, όπως επίσης σημασία έχει το πρόσωπο που προτείνει κάποιον για τη θέση του Vor.

Οι Vor έχουν έναν πιο εποπτικό καθοδηγητικό ρόλο. Από τη στιγμή που θα τους απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος, κυκλοφορούν πάντοτε με προσωπική φρουρά καθώς μπαίνουν στο στόχαστρο αντίπαλων πλευρών. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται σύμφωνα με πληροφορίες άνθρωποι που έχουν τον τίτλο του Vor. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία αλλάζουν διαρκώς διευθύνσεις, έχουν αυστηρά μέτρα προστασίας και απολαμβάνουν το γενικότερο σεβασμό. Στη χώρα μας η εποπτεία τους αφορά ομάδες που δραστηριοποιούνται σε κλοπές, πλαστογραφίες, διαρρήξεις, λαθρεμπόριο κτλ. Μεταξύ των καθηκόντων τους είναι να καταφέρνουν να κρατούν ισορροπίες μεταξύ των διάφορων εγκληματικών ομάδων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο αντιμαχόμενων πλευρών πριν από κάποια χρόνια που προκειμένου να τα βρουν επισκέφτηκε τη χώρα μας Vor από το εξωτερικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και απλοί πολίτες μe καταγωγή από τη Γεωργία μπορεί να απευθυνθούν σε κάποιον Vor όχι μόνο εάν έχουν διαφορές με κάποιον αλλά ακόμη και για να τους συμβουλευτούν.

Η σύλληψη στην Ελλάδα το 2012

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές συνελάμβαναν τον 57χρονο Vor. To 2012 οι ελληνικές αρχές τον είχαν συλλάβει ξανά κατά τη διάρκεια διαμονής του σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Βουλιαγμένη, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Οι κατηγορίες που του αποδίδονταν αφορούσαν μεταξύ άλλων σε διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς κτλ. Μάλιστα οι ισπανικές Αρχές φέρονται να είχαν συντάξει σε βάρος του μία ογκώδη δικογραφία 19.000 σελίδων. Στα έγγραφα αυτά ο S.L. αναφερόταν ότι κατείχε τον τίτλο του «Vor V Zakone» και διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι ίσως να κατείχε και θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο 57χρονος βρέθηκε αντιμέτωπος στην Ελλάδα με κατηγορίες περί διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης από τον ανακριτή Θεσσαλονίκης. Η απάντηση του 57χρονου ήταν να υποβάλλει μέσω των δικηγόρων του μηνύσεις για παραβίαση των δικαιωμάτων του, ενώ προσέφυγε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το εξώδικο σε Ομπάμα

Ο S.L. είναι ίσως μία από τις μοναδικές περιπτώσεις μαφιόζων παγκοσμίως στον οποίο είχε αναφερθεί κατά το παρελθόν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και μάλιστα όχι και με τόσο κολακευτικά λόγια. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος τον είχε χαρακτηρίσει ως το «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο» με τον 57χρονο να απαντά με εντυπωσιακό τρόπο αποστέλλοντας μέσω των συνηγόρων του εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση και τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο ίδιος μάλιστα δεν αποδέχτηκε ποτέ τις κατηγορίες περί μαφίας και δηλώνει «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας» του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Η ζωή στη φυλακή

Η ζωή των Vor ωστόσο διαφέρει σημαντικά από αυτήν των υπολοίπων κακοποιών μέσα στη φυλακή. Ποτέ δεν κυκλοφορούν μόνοι ενώ διαθέτουν πάντα ισχυρή συνοδεία από ορκισμένους στον αρχηγό πιστούς καθώς βρίσκονται στο στόχαστρο αντίπαλων οργανώσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο 57χρονος φερόταν να έχει μία αρκετά καλή διαβίωση στη φυλακή. Τα ίδια δημοσιεύματα μάλιστα έκαναν λόγο για air condition το οποίο φερόταν να είχε τοποθετηθεί με δικά του έξοδα λόγω προβλημάτων υγείας, καθώς επίσης και προσωπικό μάγειρα, ενώ ο ίδιος δε δοκίμαζε ποτέ ο ίδιος πρώτος το φαγητό του.