Το ναρκωτικό των κλαμπ υπό δοκιμή εναντίον της κατάθλιψης

Έχει γίνει γνωστό από τα κλαμπ ως ναρκωτικό, αλλά είναι εγκεκριμένο ως αναισθητικό για επεμβάσεις, και μάλιστα κυρίως σε ζώα. Η κεταμίνη, όμως, δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης!

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, το φάρμακο έδειξε άμεση αντικαταθλιπτική ανταπόκριση σε άτομα που ήταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας. 

Στο πλαίσιο των κλινικών μελετών το φάρμακο χορηγήθηκε ως ρινικό εκνέφωμα (σπρέι μύτης) σε 68 άτομα, τα οποία είχαν διαγνωστεί με άμεσο κίνδυνο αυτοκτονίας. Στους μισούς χορηγήθηκε εσκεταμίνη, ένα μόριο της κεταμίνης και στους άλλους μισούς, ψευδοφάρμακο. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry, όσοι είχαν πάρει κεταμίνη, είχαν πολύ μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μάλιστα, η βελτίωση ξεκίνησε να διαφαίνεται τις πρώτες τέσσερις ώρες από τη λήψη του φαρμάκου. 

Πόσο διήρκεσε η δράση του φαρμάκου

Ωστόσο, στις 25 ημέρες η δράση του φαρμάκου σταμάτησε. Οι υπεύθυνοι της μελέτης σχολίασαν ότι το φάρμακο παρέχει άμεση, μεγάλη και ταχύτατη ανακούφιση, όμως η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μόνο βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον όπως φάνηκε στην παρούσα φάση.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου της εταιρείας Janssen αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, προκειμένου να πάρει άδεια. Αν συμβεί αυτό, θα είναι το πρώτο νεότερο φάρμακο για τη μείζονα κατάθλιψη που κυκλοφορεί τα τελευταία 35 χρόνια.