«Το νόβιτσοκ τοποθετήθηκε σε υγρή μορφή στη πόρτα των Σκριπάλ»

Σε μια αποκάλυψη σχετικά με την νευροπαραλυτική ουσία από την οποία δηλητηριάστηκαν ο Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Ιουλία, προχώρησαν νωρίτερα Βρετανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο υλικό τοποθετήθηκε στην εξώπορτα του σπιτιού τους σε υγρή μορφή.

Την νεώτερη ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση εξέθεσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra), στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει η υπόθεση.

Τι ανέφεραν οι ειδικοί

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η αστυνομία στις έρευνές της ανακάλυψε ότι  η δηλητηριώδης ουσία πιθανότατα τοποθετήθηκε στην μπροστινή πόρτα της οικίας των Σκριπάλ στο Σάλσμπουρι στην νοτιοδυτική Αγγλία, καθώς εκεί εντοπίστηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση της.

«Χάρη σε λεπτομερείς πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας και της επιστημονικής μας κατανόησης για το πως λειτουργεί ο παράγοντας, ήμασταν σε θέση να κατατάξουμε το πιθανό επίπεδο μόλυνσης σε κάθε σημείο και καταρτίζουμε προσαρμοσμένα σχέδια», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Defra Ίαν Μπόιντ.

Παράλληλα οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν και σε κάποιες περιοχές που είχαν αποκλειστεί έπειτα από τη χημική επίθεση, ανακοινώντας ότι άνοιξαν και πάλι για το κοινό, έπειτα από ειδικό καθαρισμό.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) επιβεβαίωσε τα βρετανικά ευρήματα ότι το  Νόβιτσοκ, που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ήταν η ουσία εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ενάντια στους Σκριπάλ.