φωτογραφία αρχείου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «εκκενώνει» την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Νικαράγουα

Μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχουν λάβει οι πολυάριθμες διαδηλώσεις στην Νικαράγουα, το ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε τόσο τους κυβερνητικούς εργαζόμενους όσο και τους συγγενείς τους να αποχωρήσουν από την χώρα.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Μανάγουα, θα αναστείλει την κανονική λειτουργία μέχρι νεωτέρας. Παρόλα αυτά όμως θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη τηλεφωνικά για επείγουσες ανάγκες και να παρέχει υπηρεσίες σε Αμερικανικούς πολίτες και αιτούντες βίζα.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Νικαράγουα

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις στη Νικαράγουα, καθώς οι διαδηλωτές αντιδρούσαν για μέρες εναντίον κυβερνητικού σχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Μάλιστα οι αστυνομικοί χειρισμοί ως πριν καταστολή των διαδηλώσεων πυροδότησαν ακόμα μεγαλύτερη κριτική εναντίον του προέδρου Ντάνελ Ορντέγκα.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «Πολιτικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά, συχνά με μικρή ειδοποίηση ή προβλεψιμότητα. Ορισμένες διαμαρτυρίες μάλιστα οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους».

Ακόμα όμως εκτιμά ότι η αγορά τροφίμων και καυσίμων μπορεί να γίνει πιο δύσκολη και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Μανάγκουα ενδέχεται να αποκλειστεί.

Νωρίτερα μάλιστα, ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε on air έπειτα από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι.