Το «ταμείο» του ενός χρόνου κυβέρνησης ΝΔ

Ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ συμπληρώνεται σήμερα από το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έδωσε εντολή  στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατήσει στα χέρια του το τιμόνι της χώρας σχηματίζοντας ισχυρή, αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση.

Του Σταύρου Οραήλογλου

Ένα χρόνο μετά η Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα από εκείνη που παρέλαβε.  Μια χώρα με αναβαθμισμένη θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με ρόλο και λόγο. Έπαψε να είναι συνώνυμο της κρίσης αλλά παρουσιάζεται -και με το δίκιο της- ως θετικό πρότυπο και παράδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το πιο σημαντικό που άλλαξε αυτόν τον χρόνο είναι ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο το κράτος. Δεν αμφισβητούν τις προθέσεις της πολιτείας, γεγονός που επιτρέπει την κοινωνία να έχει αφήσει την ανασφάλεια, ατενίζοντας το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές κατορθώσαμε πολλά. Σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα».

Μεταρρυθμίσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις

Εξ’ αρχής ο πρωθυπουργός έδωσε προτεραιότητα στο μεταρρυθμιστικό έργο που άλλαξε την εικόνα της χώρας και στη μείωση φόρων και εισφορών. Χάρη σε αυτές τις ενέργειες, ακόμη και στους μήνες της πανδημίας, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια, έχοντας προηγούμενος ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων. 

Σημαντικό επίτευγμα είναι και η αναβάθμιση-ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αφού διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και προχώρησαν περίπου 5000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Επίσης, ενισχύθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονα μέσα η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα και απέδειξαν στην πράξη ότι βρίσκονται κοντά στον πολίτη.

Σημαντικό επίτευγμα είναι και η απόδοση του πανεπιστημίου ξανά στους φοιτητές, ενώ αναδιοργανώθηκε η Πολιτική Προστασία, με σωτήριες παρεμβάσεις όπου χρειάστηκε. 

Στα άκρως θετικά συγκαταλέγεται και η θεσμική θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία απόκτησε νέα εργαλεία για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με το αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης“.

Ξεχωριστή αναφορά οφείλει να γίνει στην επιτυχημένη αντίδραση στον Έβρο, όταν στις αρχές Μαρτίου οι ελληνικές Αρχές απέκρουσαν την προσπάθεια εισβολής παράνομων μεταναστών που καθοδηγούνταν από την Τουρκία.

Ανασχηματισμός εν όψει…

Σε γενικές γραμμές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από το κυβερνητικό του σχήμα και το πώς αυτό αποδίδει. Δυσλειτουργίες έχουν καταγραφεί, όμως αυτές θα διορθωθούν με τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος θα είναι διορθωτικός και όχι σαρωτικός.

Ο χρόνος πραγματοποίησης των αλλαγών προσδιορίζεται έως τα μέσα Ιουλίου ή στη χειρότερη των περιπτώσεων έως τις 20 του μήνα. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη κάθονται κυριολεκτικά σε… αναμμένα κάρβουνα.

Δείτε ακόμη:
Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 14,3 μονάδων για τη ΝΔ

© politic.gr