Το Βυζάντιο διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το Βυζάντιο διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας σήμερα την έκθεση με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην Τέχνη του Αγίου Όρους» στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

«Οι εικόνες του Αγίου Δημητρίου, οι αγιογραφίες γενικότερα στο Άγιο Όρος είναι κομμάτι του βυζαντινού πολιτισμού» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «ακριβώς μέσα από την τέχνη που είναι κομμάτι του βυζαντινού πολιτισμού αποδείχθηκε και αποδεικνύεται καθημερινά ότι το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του ουδέποτε υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα. Αυτός ο μύθος που κάποιοι καλλιέργησαν εντέχνως διαλύεται και καταλύεται».

«Το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του, όχι μόνο δεν υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα, αλλά το Βυζάντιο μέσα από τους Πατέρες ήταν εκείνο που διέσωσε την κληρονομιά των δύο άλλων πυλώνων του πολιτισμού μας» προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι «το Βυζάντιο ήταν εκείνο που διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, δημιουργώντας – όπως δημιουργήθηκε – την Αναγέννηση και σήμερα εν πολλοίς χάρη στο Βυζάντιο παραμένει ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, η Χριστιανική Διδασκαλία με όλα τα μηνύματα τα οποία μας στέλνει όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά ακόμα και για το μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για «τη μεγάλη τιμή που μου κάνει να είμαι σήμερα εδώ τέτοια μέρα και για την πρωτοβουλία πού πήρε να πραγματοποιήσει τούτη την μέρα αυτή την έκθεση η οποία αφορά τον Άγιο Δημήτριο τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης στην τέχνη τού Αγίου Όρους».

©Πηγή: amna.gr