Τον πρίγκιπα Κάρολο εξέλεξαν για επικεφαλής οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας

Ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρίγκιπας Κάρολος αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Κοινοπολιτείας. Την θέση της επικεφαλής κατείχε μέχρι πρότινος η ίδια η βασίλισσα.

Την απόφαση αυτή εξέλαβαν νωρίτερα οι ηγέτες των 53 χωρών-μελών του οργανισμού, έπειτα από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο του Γουίνδσορ.

Την επιθυμία της να την αντικαταστήσει στο θώκο του επικεφαλής της Κοινοπολιτείας είχε εκφράσει και η ίδια η Ελισάβετ.

Ποια η θέση των πολιτικών

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, είχε αναφέρει ότι τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής, καθώς Ο Κάρολος «είναι υπερήφανος υποστηρικτής της Κοινοπολιτείας εδώ και τέσσερις δεκαετίες.[…] Το σωστό είναι να συνεχίσει μια μέρα το έργο της μητέρας του».

Στον αντίποδα όμως, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε ταχθεί υπέρ μιας κυλιόμενης προεδρίας της Κοινοπολιτείας.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι η Βρετανίδα δημοσιογράφος, η Ανίτα Σέτι, εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιλογή του Καρόλου μετά από μια «σοκαριστική» συζήτηση που είχε μαζί του. Όπως γράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Guardian, ο πρίγκιπας ξαφνιάστηκε όταν έμαθε ότι η Σέτι, που έχει ινδικές ρίζες, κατάγεται από το Μάντσεστερ και της δήλωσε: «Δεν σας φαίνεται», ενώ η ίδια σχολίασε πως «Αν σκέφτεται έτσι, δεν θα έπρεπε να είναι ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας».