Τόσκας κατά αστυνομικών για τα επεισόδια στο άγαλμα του Τρούμαν

Κατά των αστυνομικών τάχθηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  κατηγορώντας τους ότι άσκησαν υπερβολική βία στα χθεσινά επεισόδια στο άγαλμα του Τρούμαν.

Ο Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι οι άνδρες των ΜΑΤ αντέδρασαν «περισσότερο βίαια» όταν τα μέλη του ΚΚΕ επιχείρησαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Τρούμαν «και η σύγκρουση ήταν πιο βίαιη». «Η κατεύθυνση που έχει δοθεί στην Ελληνική Αστυνομία, είναι να τηρούνται οι ισορροπίες και να μην ξεπερνώνται τα όρια» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως ξεπεράστηκαν». Αποκάλυψε μάλιστα ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

«Η στάση των ΜΑΤ δεν είναι πάντα σωστή απέναντι στους διαδηλωτές»

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές και τις προεκλογικές εξαγγελίες περί αφοπλισμού των ΜΑΤ, ο υπουργός ανέφερε πως «δεν είναι ευχάριστο να έχουμε κλούβες των ΜΑΤ μέσα στην πόλη, όμως σε διαδηλώσεις βλέπουμε να ξεπερνιούνται τα όρια από κάποιες ομάδες… Δεν είναι πάντα ο κρατικός μηχανισμός ο εχθρός. Υπάρχουν περιπτώσεις επιθέσεων διαδηλωτών απέναντι στα ΜΑΤ, ενώ και η στάση των ΜΑΤ δεν ήταν πάντα σωστή».

«Τσούρμο που ενεργούσε αυτόνομα η ομάδα Δέλτα»

Για τις επικρίσεις που δέχεται σχετικά με την κατάργηση της «ομάδας Δέλτα», ο υπουργός την περιέγραψε ως «ένα τσούρμο που ενεργούσε αυτόνομα» και «πυροδοτούσε εντάσεις και επεισόδια», ενώ τόνισε: «Δεν θα επιτρέψω σε καμία δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας να παίζει ρόλο χωρίς έλεγχο», προσθέτοντας πως οι συγκεκριμένες ομάδες ενεργούσαν ουσιαστικά χωρίς διοικητές.