Τουρκία: Περιορίζεται το περιθώριο για μείωση των επιτοκίων, δηλώνει ο κεντρικός τραπεζίτης

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό μέρος του περιθωρίου που είχε στη διάθεσή της για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε σήμερα ο διοικητής Μουράτ Ουισάλ, καθώς η τράπεζα έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 1.000 μονάδες βάσης τους τέσσερις τελευταίους μήνες. 

Ο Ουισάλ δήλωσε επίσης ότι η τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά την ενδιάμεση  πρόβλεψη του πληθωρισμού για τα τέλη του 2019 στο 12% στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, από το 13,9% στην προηγούμενη έκθεση. Αναλυτές ανέμεναν να μειωθεί στο 12% ή και χαμηλότερα.

Η περυσινή κρίση του νομίσματος της χώρας οδήγησε την τουρκική οικονομία σε ύφεση και τον πληθωρισμό σε άλμα σε επίπεδα άνω του 25%, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί μια πιο επιθετική πολιτική νομισματικής σύσφιξης. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε έως το 9,26%.

«Θέλω να τονίσω ότι…στο σημείο που έχουμε φθάσει, έχουμε χρησιμοποιήσει ένα σημαντικό κομμάτι του περιθωρίου προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης», δήλωσε ο Ουισάλ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης της τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζεται η μέτρια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά η ζήτηση για επενδύσεις παραμένει αδύναμη και οι ασθενείς προοπτικές για την ζήτηση διεθνώς μετριάζουν τη ζήτηση από το εξωτερικό.

Η τράπεζα μείωσε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο στο 14%, επωφελούμενη από τον βραδύτερο πληθωρισμό και την πιο σταθερή λίρα. Το επιτόκιο repos βρισκόταν στο 24% πριν τη μείωση στην οποία προχώρησε η κεντρική τράπεζα τον Ιούλιο.
ΤΦ

 

©Πηγή: amna.gr