Τουρκία: Δεν κατεβαίνει υποψήφιος ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που προκήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, καθώς δεν κατάφερε να συσπειρώσει την αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του.

«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να υπάρξει μια διαδικασία με προοπτική για την υποψηφιότητά μου» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γκιουλ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη και επικαλέστηκε την απουσία μιας «πολύ ευρείας συναίνεσης». Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε, θα είχε «αναλάβει τις ευθύνες» του.

Εξέφρασε τη λύπη του για το κλίμα πόλωσης

Πάντως χωρίς να κατονομάσει τον πρώην στενό συνεργάτη του, Ερντογάν, ο ενδέκατος πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τη λύπη του για την «ατμόσφαιρα πόλωσης» που επικρατεί στη χώρα προεκλογικά και επέμεινε στη σημασία που έχουν «ο διαχωρισμός των εξουσιών, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες».

Εξάλλου, από την απόφαση αυτή δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις όπως αυτή του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τόνισε ότι «θα προτιμούσα να το πει από την αρχή ο κ. Γκιουλ. Είμαι υπό τις διαταγές του κόμματός μου».