Τουρκία: Κανένα προνόμιο για τους 2 στη δικαιοσύνη

Νέο αυστηρό μήνυμα προς τον πρόεδρο της Κομισιόν στέλνει η Άγκυρα, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Γιούνκερ και Γκιούλ

Οι αναφορές του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα της Βουλής στους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία και το μήνυμα που έστειλε στη γείτονα ζητώντας την απελευθέρωσή τους προκάλεσαν χθες την αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας: «Κανείς δεν μπορεί να δίνει εντολές στην τουρκική Δικαιοσύνη», είπε σε υψηλούς τόνους ο Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ.

Στη νέα ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «οι δυο Έλληνες στρατιώτες που παραβίασαν την τουρκική νομοθεσία δεν έχουν κανένα προνόμιο απέναντι στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» και χαρακτηρίζεται «διπρόσωπη λογική», αυτή που «όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και άλλες φορές δεν διστάζει να προβαίνει σε δηλώσεις που παρεμβαίνουν στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Στις 26 Απριλίου παρατηρήσαμε στην ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πως μίλησε για θέματα που αφορούν τη χώρα μας και είδαμε πως με ύφος εμπειρογνώμονα και κάτω από το μανδύα της συμπαράστασης της Ενωσης συνεχίζει να βγάζει συμπεράσματα.

Με τις ανακοινώσεις τος που βασίζονται στις Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάθε μέρα χάνουν την αξιοπιστία τους. Αρνούμαστε τις δηλώσεις αυτές οι οποίες απέχουν από τη σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση

Επίσης με απορία αντιμετωπίζουμε τη δήλωση Γιούνκερ για τους δυο Έλληνες στρατιώτες, καθώς δήλωσε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους, δεν έχουν κάποιο προνόμιο μπροστά στη δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε αυτή τη διπρόσωπη λογική που όταν θέλει υπενθυμίζει το κράτος δικαίου και όταν θέλει δεν διστάζει να κάνει δηλώσεις που σημαίνουν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».