Τραμπ: Βέλη κατά ΕΕ, Γαλλίας – εγκώμια για Ερντογάν

Αρκετές εκπλήξεις, δυσάρεστες για την Ευρώπη και ειδικότερα για τη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν και ευχάριστες για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεφύλαξαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το τέλος της μεταξύ τους συνάντησης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρθηκε εκτενώς και με όχι κολακευτικά λόγια στον Γάλλο ομόλογό του, μετά την δήλωση περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ». «Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ προσβλητικό σχόλιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τράμπ και πρόσθεσε: «Πολύ πολύ κακό για τις 28 χώρες της συμμαχίας».

Επιπλέον έκανε λόγο ακόμη και για αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις χώρες που σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται περισσότερη προστασία από οποιαδήποτε άλλη. «Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί. Κοιτώ τον Εμανουέλ Μακρόν και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, χωρίς να διστάσει να αναφερθεί και σε εσωτερικά θέματα της Γαλλίας. Συγκεκριμένα σχολίασε «το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα», τις «κακές επιδόσεις της στην οικονομία» αλλά και τις «ταραχές από τα Κίτρινα Γιλέκα». Επιπλέον στάθυηκε στην επιβολή ενός «ψηφιακού φόρου» ο οποίος σύμφωνα με τον Τραμπ θα βλάψει ιδιαίτερα τους αμερικανικούς κολοσσούς του διαδικτύου.

Προς ΕΕ: «Μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο»

Από το στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέφυγε το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που άπτονται του εμπορίου. «Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου. Δηλαδή από τη μια μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και από την άλλη μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος και επέκρινε τη Γερμανία και άλλες χώρες επειδή δεν ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων της Συμμαχίας.

«Αγαπώ τη Γερμανία. Αγαπώ πραγματικά αυτή τη χώρα, αλλά εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Μπορεί αυτό να μην τους αρέσει επειδή το κάνω με σθένος» σημείωσε.

«Μέλι» για Ερντογάν

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη συνεργασία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι καλό μέλος του ΝΑΤΟ ή θα γίνει. Βοήθησε πολύ στη διάρκεια της επιχείρησης των δυνάμεών μας στη Βόρεια Συρία, επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι», είπε ενώ υπερασπίστηκε την απόφαση της γειτονικής χώρας να προμηθευτεί τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία. «Ο Μπάρακ Ομπάμα αρνήθηκε να πουλήσει στην Τουρκία, Patriot. Το ζήτησαν αρκετές φορές και τελικά πήγαν και αγόρασαν ρωσικούς πυραύλους» υπογράμμισε.