Τραμπ απειλεί το Μεξικό για την παράνομη μετανάστευση

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ απείλησε ευθέως ότι εάν το Μεξικό δεν ελέγξει την παράνομη μετανάστευση προς τα νότια σύνορα τον ΗΠΑ τότε αυτό είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την νέα εμπορική συμφωνία της ΝΑFTA.

Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «Το Μεξικό, οι μεταναστευτικοί νόμοι του οποίου είναι πολύ σκληροί, θα πρέπει να σταματήσει τους ανθρώπους που περνούν από το Μεξικό με προορισμό τις ΗΠΑ. Μπορεί να το θέσουμε ως όρο για τη νέα συμφωνία της NAFTA».

Τι αναφέρει η ηγεσία του Μεξικού

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγαράι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη σύνδεση της επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης με θέματα που δεν έχουν καμία σχέση, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του αποφασίζει ανεξάρτητα τη μεταναστευτική πολιτική της.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, αναφέρθηκε και αυτός στο περιστατικό λέγοντας ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή μιας αναθεωρημένης συνθήκης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των τριών χωρών των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν ξανά αύριο στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι αναφορά σχετικά με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είχε κάνει μέσω του Twitter και στο παρελθόν.