Φωτ. αρχείου

Τριπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές τον Μάρτιο

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος μέσω Εβρου το μήνα Μάρτιο.

Βάσει των αριθμητικών στοιχείων της αστυνομίας οι προσφυγικές ροές τριπλασιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα, παρότι οι συνθήκες στον ποταμό ήταν αντίξοες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Μάρτιο στους νομούς της Θράκης συνελήφθησαν 1.658 πρόσφυγες και 25 διακινητές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δε συνοδεύονταν από διακινητές και στην πλειοψηφία τους ήταν ιρακινής και συριακής εθνικότητας. Εμφανώς λιγότεροι είναι οι μετανάστες που προέρχονται από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των διακινητών ήταν μεγαλύτερος, δηλαδή συνελήφθησαν 35, όμως ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών πολύ μικρότερος και συγκεκριμένα μόλις 586.

Η ένταση φέρνει διατήρηση

Οι αυξημένες ροές και η συνεχής έλευση προσφύγων αναμένεται να διατηρηθεί όσο συνεχίζει να επικρατεί ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Αυτή είναι η εκτίμηση φορέων του Εβρου και ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή. Το πρώτο… δείγμα εξάλλου από τον μήνα Απρίλιο οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι χώροι κράτησης όλων των τμημάτων στο νομό έχουν γεμίσει, όπως επίσης και το κέντρο πρώτης υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο φυλάκιο του Εβρου.