Τσαβούσογλου: ΗΠΑ και Τουρκία θα αναλάβουν κοινή δράση στη Μανμπίζ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον με τον νέο Αμερικανό επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε πως Τουρκία και ΗΠΑ θα αναλάβουν από κοινού στρατιωτική δράση στην συριακή πόλη Μανμπίζ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι δεν υπάρχει παρουσία Γάλλων στο Μανμπίτζ. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, θα εξέταζε τυχόν «καλές προσφορές»  από τους συμμάχους της για την αγορά πυραύλων Patriot ή άλλων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Τι δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Δηλώσεις σχετικά με το θέμα από την πλευρά της αμερικανικής ηγεσίας, έκανε μέσω γραπτής ανακοίνωσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ. Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, η συζήτηση των δύο ηγεσιών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εξεύρεσης μιας κοινής γραμμής πλεύσης όσον αφορά την στάση των δύο χωρών στην περιοχή. Ακόμα όμως αναφέρεται και στους φόβους που εξέφρασε ο Μάικ Πομπέο προς τον Τούρκο ομόλογό του για τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στην Τουρκία.

Ο Πομπέο, έπειτα από την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, μετέβη στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως δηλώσεις σχετικά με την δραστηριότητα των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στην Συρία, εξέφρασε νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.