Β. Αποστόλου: «Η ανάπτυξη περνά μέσα από την αγροτική παραγωγή»

«Η ανάπτυξη περνά μέσα από την αγροτική παραγωγή τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου που διεξάγεται στη Ρόδο.

Από τη Ρόδο ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε την πρωτογενή παραγωγή του Νοτίου Αιγαίου «ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την πρόοδο του κοινωνικού ιστού της», κάνοντας ειδική αναφορά στην εκχώρηση 25,3 εκ. ευρώ για έργα, όσο και στην αξιοποίηση του προγράμματος LEADER 18,8 εκ. ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό προϋπολογισμό στα 44,1 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αλιεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ανακοινώνοντας πως ήδη «βρίσκεται σε επεξεργασία νέος νόμος για τις κυρώσεις, ο οποίος θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων».

Τι αλλάζει στη λειτουργία των συνεταιρισμών

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο θέμα του συνεργατισμού δεδομένου ότι λειτουργούν στα νησιά συνεταιρισμοί ανακοινώνοντας τα εξής:

1) Όσοι λειτουργούν και έχουν οφειλές μόνο στις εμπορικές τράπεζες να σπεύσουν να τις ρυθμίσουν στα πλαίσια που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

2) Όσοι λειτουργούν και έχουν οφειλές μόνο στη λεγόμενη κακή τράπεζα, δηλαδή στον εκκαθαριστή θα συνεργαστούμε μαζί για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, μέσα από μια βιωσιμότητα που πρέπει να έχουν καλύπτοντας τουλάχιστον τα λειτουργικά τους έξοδα.

3) Όσοι λειτουργούν με οφειλές και στους δύο προηγούμενους, που είναι ουσιαστικά οι περισσότεροι, θα δούμε τη ρύθμιση των οφειλών τους σε συνεργασία με τους πιστωτές, επιδιώκοντας μια βιωσιμότητα ανάλογη με τη προηγούμενη και βέβαια σε συσχετισμό με την αξία των ακινήτων τους, και

4) Όσοι δεν λειτουργούν θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση, φροντίζοντας εμείς από τη πλευρά μας να διασφαλίσουμε ότι η περιουσία τους, που έχει σχέση με την αγροτική δραστηριότητα να μείνει στον αγροτικό χώρο.