Φωτογραφία αρχείου

Β. Πάππας: «Πρέπει να αναδείξουμε την Μακεδονία»

Για την σημερινή εκδήλωση με θέμα τις σχέσεις Μακεδονίας – Κύπρου, καθώς και για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Μακεδόνες ήρωες στην επανάσταση του 1821, μίλησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κ. Βασίλης Πάππας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4.

“Άρρηκτοι οι δεσμοί Μακεδονίας – Κύπρου”

“Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΜΣ, το 1959. Και θα μιλήσει σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της κυπριακής δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Τα θέματα της Κύπρου έχουν ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον και μια επικαιρότητα. Βεβαίως εμείς καλέσαμε τον υπουργό για να αναφερθεί στις διαχρονικές σχέσεις που είχε η Μακεδονία με την Κύπρο, όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα. Πραγματικά είναι άρρηκτοι οι δεσμοί που έχει η εταιρεία μας με την Κύπρο, έχουν γίνει ανταλλαγές επιστημόνων, έχουμε κάνει ομιλίες και έχουμε συμμετάσχει σε διάφορες διεθνείς εκκλήσεις για το κυπριακό”.

Ο κ. Πάππας αναφέρθηκε και στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων. “Στις 13 και 14 Δεκεμβρίου θα έχουμε ένα συνέδριο για τον ποντιακό ελληνισμό, με τίτλο “Πόντος, ιστορία και πολιτισμός”, με εξαιρετικούς επιστήμονες. Συμβάλλουμε κι εμείς έτσι στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των ποντίων. Ήταν μια μεγάλη ιστορική στιγμή. Το συνέδριο θα γίνει πάλι εδώ στην εταιρεία μας. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το Πάσχα του 2020, και αυτό γιατί στην αρχή της χρονιάς, λόγω του θέματος με το σκοπιανό, δεν μπορούσαμε να κάνουμε άλλες εκδηλώσεις. Τότε λέγαμε τις θέσεις μας και βλέπαμε αυτά που διαδραματίζονταν. Είχαμε και τις εκλογές. Οπότε όλο αυτό πήρε μια παράταση μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2020″.

“Οι αγώνες των ηρώων της Μακεδονίας δεν έχουν αναδειχθεί”

Ο κ. Πάππας συνέχισε, αναφερθείς στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, και τόνισε πως η Μακεδονία διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων της εθνικής παλιγγενεσίας. “Μετά το Πάσχα έχουμε τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821, από την εθνική παλιγγενεσία. Η Μακεδονία έχει το δικό της κομμάτι, το δικό της μερτικό σ΄αυτόν τον αγώνα. Οι αγώνες που έκαναν οι Μακεδόνες, όπως ο Εμμανουήλ Παππάς, στο Άγιον Όρος, στη Χαλκιδική, σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας, δεν έχουν αναφερθεί. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός και ακαδημαϊκός, ήταν ο μόνος που υποστήριξε πριν από 35 χρόνια, σε μια ομιλία του στην αρχαιολογική εταιρεία Αθηνών, ότι ο αγώνας των ηρώων της Μακεδονίας δεν έχει αναδειχθεί. Ο Εμμανουήλ Παππάς κήρυξε πρώτος στο Άγιον Όρος, την επανάσταση του 1821 και είναι η μόνη περίπτωση που τα γυναικόπαιδα παραβίασαν το άβατο. Από εκεί ξεκίνησε η επανάσταση και διοχετεύτηκε σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, στην Νάουσα, σε όλες τις πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Αυτά τα γεγονότα δεν έχουν γίνει γνωστά. Τώρα που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να αναδειχθούν”.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Πάππας εδώ: