Βασικό θέμα στο Reuters οι συγκρούσεις στη Λέσβο

Κεντρικό θέμα σε αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία έγιναν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες, Κυριακή μεταξύ αιτούντων άσυλο και ομάδων ντόπιων στη Λέσβο, σε μια από τα σοβαρότερα περιστατικά βίας στο ελληνικό νησί, εδώ και αρκετούς μήνες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο: «Οι ντόπιοι διαμαρτύρονταν εναντίον μιας ομάδας περίπου 200 προσφύγων και μεταναστών που είχαν κατασκηνώσει για μερικές ημέρες σε μια κεντρική πλατεία στον παραλιακό δρόμο του νησιού. Οι αιτούντες άσυλο από την πλευρά τους, διαδηλώνουν ενάντια στις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αιτήσεις ασύλου».

Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Τα βίντεο που παρουσίασαν τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έδειξαν ότι η αστυνομία κινήθηκε προς την διάλυση του πλήθους που είχε βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ενώ όπως δήλωσε αξιωματούχος, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Κυριακή το βράδυ και κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Γαληνός: “Αυθόρμητη αντίδραση”

Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι επιτιθέμενοι ήταν υποστηρικτές της ακροδεξιάς, ενώ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός με επιστολή του περιέγραψε την διαμαρτυρία ως «αυθόρμητη αντίδραση» και πρόσθεσε πως «εάν συμμετείχαν σε αυτή πρόσωπα με ακραίες ιδεολογικές πεποιθήσεις, ήταν αναμενόμενο».

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η «Λέσβος ήταν κύρια πύλη προς την Ευρώπη για σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015. Οι αφίξεις επιβραδύνθηκαν σημαντικά μετά από μια συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία τον επόμενο χρόνο, αλλά ένας σταθερός αριθμός ανθρώπων παραμένει στο νησί και ασκεί πίεση. Το κύριο Κέντρο της Μόριας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή τον διπλάσιο αριθμό ανθρώπων».

«Τα τελευταία τρία χρόνια, η Λέσβος βιώνει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Φέρει ένα τεράστιο φορτίο» ανέφερε επίσης ο Γαληνός μιλώντας στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι: «Προσπαθώ να πείσω την κυβέρνηση ότι η Λέσβος δεν μπορεί να φέρει αυτό το βάρος επ’ αόριστον».