Βερολίνο: Σοβαρές ενδείξεις για ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ

Η Άγκελα Μέρκελ δεν ανοίγει τα χαρτιά της αναφορικά με το ενδεχόμενο γερμανικής συμμετοχής σε στρατιωτικά αντίποινα λόγω των χημικών επιθέσεων στη Συρία. Ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης του γερμανικού υπ. συμβουλίου.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της για το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να ψηφίσει την αμερικανική πρόταση να πραγματοποιηθεί από τον ΟΗΕ επιτόπου έρευνα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης χαρακτήρισε καταδικαστέα τη χρήση χημικών όπλων και τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι την ευθύνη για τις επιθέσεις φέρει το καθεστώς της Δαμασκού. Η καγκελάριος δεν θέλησε όμως να απαντήσει στην ερώτηση αν η Γερμανία σκοπεύει να συμμετάσχει σε πιθανά στρατιωτικά αντίποινα των δυτικών χωρών ενάντια στη Συρία.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει «για λόγους ασφαλείας» τους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα, ιδίως στα σύνορα με την Αυστρία.

Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι το υπουργικό συμβούλιο έδωσε παράταση στη συνέχιση των γερμανικών στρατιωτικών αποστολών στο Μάλι και στη Σομαλία. Η μια αποστολή στο Μάλι βρίσκεται υπό την αιγίδα της ΕΕ και αφορά την εκπαίδευση ντόπιων στρατιωτών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η δεύτερη αποστολή τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αφορά την επιτήρηση της συμφωνίας ειρήνης στο βορρά της χώρας στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής του ΟΗΕ. Η αποστολή στη Σομαλία αφορά την καταπολέμηση της πειρατείας.

«Χρηστή δημοσιονομική διαχείριση»

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ κοντά στο Βερολίνο συμφώνησε επίσης να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2018 στις αρχές Μαΐου. Όπως διαβεβαίωσε ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς το σχέδιο που θα καταθέσει θα διέπεται από το πνεύμα τη «χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης» κα ότι ο προϋπολογισμός δεν θα είναι ελλειμματικός. Αιτία για την καθυστέρηση του τρέχοντος προϋπολογισμού είναι η εξάμηνη καθυστέρηση στη σύσταση κυβέρνησης.

Πάντως τόσο ο Όλαφ Σολτς όσο και η Άγκελα Μέρκελ επιδίωξαν να παρουσιάσουν στη συνέντευξη τύπου μια θετική εικόνα της κυβέρνησης μετά από αλλεπάλληλες δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Αυτό ήταν άλλωστε και το κύριο ζητούμενο του διήμερου υπουργικού συμβουλίου στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ έξω από το Βερολίνο. Όπως διαβεβαίωσε η καγκελάριος το κλίμα στην κυβέρνηση είναι «καλό» και επικρατεί διάθεση τόσο για συνεργασία όσο και για την επίτευξη συναινετικών λύσεων. Αλλά λόγω της «φύσης των περιπτώσεων» δεν απέκλεισε ότι και στο μέλλον θα προκύψουν «ορισμένες συζητήσεις με αφορμή τη νομοθετική διαδικασία».

Πηγή: Deutsche Welle