Βγάζει στη σέντρα τους «χρήσιμους πρόθυμους»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Αποφασισμένος να βγάλει στη… σέντρα τους «χρήσιμους πρόθυμους», εκείνους δηλαδή που παριστάνουν τους Νεοδημοκράτες προσφέροντάς (άθελά τους ή μη) υπηρεσίες στον Αλέξη Τσίπρα και την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλει να δημιουργήσει ρήγματα στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του.

Οι «καμπάνες» χτυπούν κυρίως για πρώην στελέχη του κόμματος που διετέλεσαν βουλευτές και υπουργοί, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασκούν εντονότατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε βαθμό, μάλιστα, προσωπικής εμπάθειας. Κατά σύμπτωση, όπως έχουν παρατηρήσει στην Πειραιώς, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έρχονται λίγο πριν και λίγο μετά από δημοσκοπήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να μικραίνει. Εξυπηρετούν, με λίγα λόγια, τη βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου.

Εκείνοι που βρίσκονται στο στόχαστρο

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, για παράδειγμα, δεν υποδέχθηκαν θετικά  τις… νουθεσίες του Σάββα Τσιτουρίδη προς τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, που μετατράπηκαν σε προσωπική επίθεση. Δεν είναι λίγο πράγμα ένας πρώην «λοχαγός» του Κώστα Καραμανλή να στοχοποιεί τον πρώτο ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού ισχυριζόμενος πως «κάποιος θα πρέπει να προστατεύσει τον κ. Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή από το να προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με την ιστορία του τόπου, της παράταξης και της ίδιας της οικογένειάς του».

Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος έχει ανοίξει μέτωπο με την ηγεσία του κόμματος και προειδοποιεί σε κάθε ευκαιρία πως οι διαφωνούντες είναι εδώ, είναι παντού, είναι πολλοί, γίνονται όλο και πιο πολλοί. Πρόσφατα μάλιστα είχε συνάντηση εργασίας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, με τον πρώην γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή, Νίκο Καραχάλιο, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, σχολιάζοντας δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου, είχε γράψει ότι η ΝΔ όχι μόνο έχει «ταβανιάσει», εκεί γύρω στο 28%, αλλά σημείωνε και μια ελαφριά κάμψη.

Το τρίτο πρόσωπο είναι η πρώην βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, την οποία πληροφορίες θέλουν να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα στα δεξιά της ΝΔ και να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Ευάγγελο Αντώναρο. Κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση προ ημερών ανακοίνωσε την ίδρυση ενός think tank με τίτλο Ν.Ε.Ο. (Νέα Ελληνική Ορμή).

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη με τον νέο αυτό φορέα ο οποίος θα κινείται μεταξύ της μετριοπαθούς κοινωνικής δεξιάς και του κοινωνικού κέντρου, ενώ θα τάσσεται υπέρ του κοινωνικού φιλελευθερισμού, περιθωριοποιώντας τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό προς όφελος του ανθρώπου» είχε δηλώσει στο τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, ανακοινώνοντας τη σύσταση της πρωτοβουλίας της.

Δεν ανησυχεί την Πειραιώς ένας «δεξιός ΣΥΡΙΖΑ»

Και οι τρεις που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν προβληματίζουν την Πειραιώς. Τους θεωρούν πολιτικά ακίνδυνους και αυτό διότι «πρόκειται για πρόσωπα που έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό ο οποίος έκανε τις επιλογές του όσον αφορά εκείνους που θέλουν να τον εκπροσωπούν» όπως τονίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τους ανησυχεί το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός «δεξιού ΣΥΡΙΖΑ». Ενός συνασπισμού, δηλαδή, διάφορων «δεξιών» συνιστωσών που κινούνται στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Και όταν η συζήτηση πηγαίνει στις δημοσκοπήσεις, οι ίδιοι κύκλοι της Πειραιώς απαντούν με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Όπως σημειώνουν, πρώτον δεν υπάρχει κανένα κλείσιμο της διαφοράς. «Η διαφορά δέκα μονάδων στην εκτίμηση ψήφου αλλά και η αξιοσημείωτη σταθερότητα αυτής της διαφοράς δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη αλλά ότι έχει και  προοπτική αυτοδυναμίας» εξηγούν.
Δεύτερον: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους επί μέρους δείκτες. Και είναι η πρώτη φορά που ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σταθερά προηγείται του Πρωθυπουργού σε όλες τις μετρήσεις που γίνονται».

Τρίτον: «Η πλειοψηφία των πολιτών δεν εμπιστεύεται την Κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων όπως η ασφάλεια των πολιτών ή χειρισμούς της στο θέμα που ανέκυψε με τους δύο στρατιωτικούς μας. Μόνο 2 στους 10  Έλληνες είναι ευχαριστημένοι με τα επίπεδα ασφάλειας και αστυνόμευσης ενώ ακόμη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ασφαλής» καταλήγουν.