Βουλευτές Ποταμιού: «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους 420 υπαλλήλους του Mega»

Με αφορμή τις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο τηλεοπτικό κανάλι του Mega, οι βουλευτές του Ποταμιού, Γ. Ψαριανός, Γ. Αμυράς, Γ. Μαυρωτάς, κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή με θέμα «Αδιαφορεί η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τους 420 απλήρωτους εργαζόμενους του MEGA».

Μάλιστα στην τοποθέτησή τους, οι τρεις βουλευτές αναφέρουν πως «την εποχή του «μαύρου» στην ΕΡΤ, η σημερινή κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση, πρωτοστατούσε στην συμπαράσταση των αγώνων των εργαζομένων. Ωστόσο σήμερα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν φαίνεται να δείχνει την παραμικρή ευαισθησία στις εδώ και πολύ καιρό, απεγνωσμένες εκκλήσεις κάποιων «παιδιών ενός κατώτερου θεού» δηλαδή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό «Mega» οι οποίοι παραμένουν σχεδόν απλήρωτοι, καθως για τα τελευταία δύο χρόνια δεν τους έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τους».

Και προσθέτουν πως «ήδη από το 2012, το κανάλι είναι αντιμέτωπο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν το φθινόπωρο του 2016 σε μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ από την διαχειρίστρια τράπεζα. Έκτοτε, οι 420 εργαζόμενοι συνέχισαν με αυταπάρνηση και σχεδόν απλήρωτοι την λειτουργία του καναλιού, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να συγκεντρώσουν από διαφημίσεις το ποσό των 52.174.000 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, δηλαδή των διαφημιστικών εσόδων και της απλήρωτης εργασίας, αποπληρώθηκαν οι τόκοι του δανείου, μέρος του κεφαλαίου, αλλά και οι υποχρεώσεις προς εταιρείες που ανήκουν στους ίδιους τους μετόχους της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ».

«Αυτή τη στιγμή», αναφέρουν οι βουλευτές του Ποταμιού, «υπάρχουν δεσμευμένες απαιτήσεις της εταιρείας στις τράπεζες ύψους 57.734.000 ευρώ από τα οποία τα 8 εκατομμύρια περίπου είναι σε μετρητά. Οι συνολικές οφειλές της εταιρείας προς τους εργαζόμενους μέχρι και τον Φλεβάρη του 2018, είναι 7. 466.234,91 ευρώ, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εκταμιευθούν, εφόσον οι λογαριασμοί της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένοι και οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι της εργοδοσίας μέχρι σήμερα».

Οι ερωτήσεις

Στο πλαίσιο αυτό οι ερωτήσεις προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι οι εξής:

  1. Δεδομένου ότι το αίτημα των 420 εργαζομένων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους είναι απολύτως εύλογο και χρήζει άμεσης λύσης, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για τη διευθέτησή του;
  2. Σκοπεύετε να πάρετε στο αμέσως επόμενο διάστημα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση του οφειλόμενου προς τους εργαζόμενους ποσού από τους κατασχεθέντες λογαριασμούς της ιδιοκτήτριας εταιρείας;