“Βρέχει” ιούς στον πλανήτη μας;

Μία νέα έρευνα που θα μπορούσε να ανησυχήσει πολλούς από εμάς ισχυρίζεται πως έχει  υπολογιστεί ότι κάθε 24ωρο “βρέχει” 800.000.000 ιούς σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του πλανήτη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία “ιόσφαιρα”, όπως αποκαλούν οι ερευνητές τον κόσμο των ιών που περιβάλλει τη Γη.

Πιο συγκεκριμένα, διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει στήσει ένα υπαίθριο εργαστήριο στα βουνά της Σιερά Νεβάδα και επιχειρεί να μετρήσει αλλά και να αξιολογήσει αυτή τη συνεχής “βροχή” από ιούς στον πλανήτη μας και αν είναι κάτι που θα μπορέσει να μας θέσει σε κίνδυνο.

Ποιο είναι το “ταξίδι” των ιών

Βέβαια, οι περισσότεροι από τους ιούς παρασύρονται στον αέρα από το σπρέι της θάλασσας , ενώ μικρότερες ποσότητες φτάνουν μέσω της σκόνης. Σχεδόν ανεμπόδιστοι από την τριβή με την επιφάνεια της Γης, μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, οπότε το διηπειρωτικό ταξίδι τους είναι αρκετά εύκολο, όπως ισχυρίστηκε ο Κέρτις Σατλ, ειδικός στους θαλάσσιους ιούς στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, μιλώντας στους New York Times.

Επιπλέον, σημείωσε ότι δε θα ήταν ασυνήθιστο να βρεις οργανισμούς που παρασύρθηκαν από την Αφρική να εναποτίθενται μέχρι και στη Βόρεια Αμερική.

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε πως αν και η βασική θεωρία θέλει τους ιούς να προέρχονται από τον πλανήτη και να παρασύρονται ψηλά στην ατμόσφαιρα, υπάρχουν ερευνητές που εκτιμούν ότι μπορεί να προέρχονται από την ατμόσφαιρα, ενώ κάποιοι άλλοι ότι προέρχονται από το διάστημα.