Βρετανία: Η κυβέρνηση καταργεί τα… υγρά μαντηλάκια

Μπορεί η πολύπλευρη χρήση που έχουν τα υγρά μαντηλάκια να εξυπηρετεί χιλιάδες καταναλωτές, ωστόσο στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι έχουν διαφορετική άποψη γι’ αυτό και μέσα στην επόμενη 20ετία αναμένεται να καταργηθούν.

Και αυτό διότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων προϊόντων καθημερινής χρήσης «περιλαμβάνει και τα προϊόντα μιας χρήσης όπως τα υγρά μαντηλάκια».

Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει, τα μαντηλάκια περιέχουν μη βιοδιασπώμενο πλαστικό και στο πλαίσιο αυτό αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι μέχρι εξαλειφθεί το συγκεκριμένο υλικό οι καταναλωτές θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς αυτά.

Το πρόβλημα των…υπονόμων

Επίσης, τα υγρά μαντηλάκια ευθύνονται για το 93% των περιπτώσεων φραγής υπονόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τo BBC και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αλλά και η βιομηχανία καλούν τους καταναλωτές να μην τα πετούν στις τουαλέτες.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους κατασκευαστές και τους λιανεμπόρους των υγρομάντηλων ώστε να διασφαλίσουμε ότι καταναλωτές θα γνωρίζουν που πρέπει να τα πετούν» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Μεταρρυθμίσεων.

Πέρα από αυτό ωστόσο το υπουργείο σημειώνει πως ενθαρρύνει «την καινοτομία ώστε όλο και περισσότερα από αυτά τα προϊόντα να μπορούν να ανακυκλώνονται. Συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία ώστε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, όπως ένα υγρό μαντηλάκι που δεν θα περιέχει πλαστικό και επομένως θα μπορούμε να το πετάμε στις τουαλέτες».

Στο μεταξύ η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να καταργήσει όλα «τα πλαστικά απορρίμματα» μέχρι το 2042.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η έναρξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης για το αν θα καταργήσει τα πλαστικά καλαμάκια, τις μπατονέτες και τους αναδευτήρες.