«Η Τουρκία χτύπησε ηθελημένα θέσεις των ΗΠΑ στη Συρία»

Λίγες ώρες μετά την έναρξη της επέμβασης στη Συρία, η Τουρκία χτύπησε θέσεις των ΗΠΑ, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά.

Η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ απηύθυνε προειδοποιήσεις στη γειτονική χώρα, η οποία υποστήριξε ότι δεν είχε σε καμία των περιπτώσεων στόχο τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ωστόσο, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο χτύπημα στο φυλάκιο των Αμερικανών στρατιωτών να έγινε εσκεμμένα. Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται απόψεις αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία γνώριζε εδώ και μήνες ότι στο σημείο βρίσκονταν Αμερικανοί. Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογούνται τα περί λάθους.

Το συμβάν στη βορειοανατολική Συρία

Το χτύπημα έγινε σε φυλάκιο ειδικών αμερικανικών δυνάμεων, πάνω σε λοφοπλαγιά που επιβλέπει το Κομπάνι. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στην WP, η συγκεκριμένη επίθεση τους κάνει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, οι Τούρκοι να προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να ωθήσουν τους Αμερικανούς μακριά από τα σύνορα.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα πυρά του τουρκικού στρατού έπεσαν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν η αμερικανική βάση, στην οποία βρίσκονταν από 15 έως 100 στρατιώτες. Υπήρξε έκρηξη, αλλά όχι και θύματα. Σε εκείνη την περίπτωση, εξάλλου, η αμερικανική στάση θα ήταν σίγουρα διαφορετική και πολύ πιο αυστηρή.

Σε πρώτη φάση, η αντίδραση του Πενταγώνου περιορίστηκε σε… συστάσεις του στυλ «οι ΗΠΑ απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι τα τουρκικά πυρά ήταν στο πλαίσιο αυτοάμυνας, μετά από επίθεση που είχε δεχτεί ένα φυλάκιό τους, και ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν ως στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Η «αγκύλη» που δείχνει πρόθεση από την Τουρκία

Σύμφωνα με αξιωματικούς των ΗΠΑ, ωστόσο, οι ισχυρισμοί των Τούρκων είναι αντιφατικοί με τον τρόπο που έγινε η επίθεση. Συγκεκριμένα, τα βλήματα του τουρκικού στρατού έπεσαν μπροστά και πίσω από το αμερικανικό φυλάκιο, δημιουργώντας ουσιαστικά μία «αγκύλη» γύρω του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν το χτύπημα εσκεμμένο, καθώς είναι κάτι που δεν θα έκανε κάποιος σε έναν σύμμαχό του.

Οι Αμερικανοί, εξάλλου, αμφισβήτησαν το ότι είχαν όντως προηγηθεί κουρδικά πυρά, που προκάλεσαν την «απάντηση» των Τούρκων.

«Το περιστατικό δεν έγινε κατά λάθος», υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία κατά του ISIS, Μπρετ ΜακΓκερκ, και πρόσθεσε: «Η Τουρκία θέλει να μας διώξει μακριά από τη μεθοριακή περιοχή σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά σε γνωστή θέση, όχι αδέσποτες σφαίρες».