Ξεκινά η ανέλκυση των συντριμμιών του Mirage 2000-5

Την Πέμπτη (19/4) αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση για την ανέλκυση των συντριμμιών του Mirage 2000-5 που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου στις 12/4, οδηγώντας στο θάνατο τον Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο.

Την Τετάρτη (18/4) αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά το ωκεανογραφικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου, όπου η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της 206 Πτέρυγας Υποστήριξης της ΠΑ εντόπισε το ηχητικό σήμα του καταγραφέα πρόσκρουσης του μοιραίου αεροσκάφους.

Η διαδικασία για την ανέλκυση των συντριμμιών του Mirage 2000-5

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης την επιχείρηση ανέλκυσης του καταγραφέα πρόσκρουσης και των συντριμμιών του Mirage 2000-5.

Σε πρώτη φάση, θα γίνει βαθυμετρία ακριβείας με βυθόμετρο πολλαπλής δέσμης και θα ακολουθήσει η γεωμορφολογική αποτύπωση της περιοχής με ηχοβολιστικά.

Στη συνέχεια, αναμένεται να γίνει καθέλκυση του υποβρύχιου οχήματος του ROV του ΕΛΚΕΘΕ, που θα καταγράψει από κοντά τα συντρίμμια, έτσι ώστε να ξεκινήσει μετά η επιχείρηση ανέλκυσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ