Ξενάγηση της Λ. Μενδώνη στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου ξεναγήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, που διήρκεσαν από τις 7 έως τις 13 Οκτωβρίου, όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, με σημερινή ανακοίνωσή του.

Η ολοκλήρωση των εργασιών της εκπληκτικής συντήρησης στο Μέγαρο, από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, έφερε στο φως ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. “Θα εκπλαγούν οι Αθηναίοι, όταν οι λινάτσες απομακρυνθούν από την πρόσοψη του Μεγάρου. Το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου εμπλουτίζει το αστικό αρχιτεκτονικό πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας”, είπε η κ. Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΠΟΑ, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η υπουργός αναφέρθηκε στο επίμονο και επίπονο έργο των συντηρητών για την αποκατάσταση του Μεγάρου, εξαίροντας τη συμβολή του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. “Είναι εντυπωσιακή η δουλειά που έχει γίνει εδώ», είπε η υπουργός. «Για να αντιληφθούμε τη σημασία της, πρέπει να δούμε πώς παραλήφθηκε το κτήριο από τις υπηρεσίες, αφού είχε καεί, είχε υποστεί κατάληψη και βανδαλισμούς. Σήμερα είναι ένα θαυμαστό μέγαρο χάρη στην υπομονή και επιμονή των συντηρητών. Αποκατεστημένο, στην προτέρα του μορφή θα δεχτεί την έκθεση της συλλογής Λοβέρδου από το Βυζαντινό Μουσείο», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

Το Μέγαρο (οδός Μαυρομιχάλη 6) χτίστηκε το 1882 και ήταν κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Η αρχιτεκτονική του είναι συγκερασμός αρχαιοπρεπών στοιχείων και σύγχρονων ευρωπαϊκών τάσεων της εποχής του. Η εξωτερική του πρόσοψη κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες, οροφογραφίες, εξαιρετικής τέχνης διακοσμητικά στοιχεία, τζάκια και ξυλόγλυπτη σκάλα. Το 1912 αγοράστηκε από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη Διονύσιο Π. Λοβέρδο. Οι κόρες του, Μαρία Λοβέρδου και Ιωάννα Βασιλειάδη το δώρισαν στο Δημόσιο, με διαχειριστή το υπουργείο Πολιτισμού, για λογαριασμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

«Στόχος του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι να λειτουργήσει το Μέγαρο τον Αύγουστο του 2020», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

 

©Πηγή: amna.gr