Ξετυλίγεται το κουβάρι για τον «Ρασπούτιν»

Η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής κατέστη μονόδρομος και η διερεύνηση των ευθυνών του φερόμενου ως “Ρασπούτιν”, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή από τη Βουλή και όχι από τη Δικαιοσύνη, εμφανίζεται ως ξεκάθαρη λύση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η λύση αυτή βασίστηκε εν πολλοίς στην κατάθεση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, που διετέλεσε επί μακρόν επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς και χειρίστηκε στο πρώτο στάδιο τις έρευνες για την υπόθεση της Novartis.

Οσα η εισαγγελέας κατέθεσε στον Αρειο Πάγο κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για πιέσεις που δέχθηκε η ίδια προκειμένου να προχωρήσει χωρίς στοιχεία σε ενοχοποίηση πολιτικών, προσδιόρισαν σημαντικά το εύρος αλλά και το βάθος των κοινοβουλευτικών ερευνών, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς προστέθηκαν στις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, αυξάνοντας κατά πολύ τα επιβαρυντικά στοιχεία κατά Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τέως υπουργός, όπως αποκάλυψε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, αυτοαποκαλείτο «Ρασπούτιν» για να προσδιορίσει τις δεξιότητές του να «τυλίγει σε μία κόλλα χαρτί τους αντιπάλους του».

Οι καταθέσεις και οι καταγγελίες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων επισκιάστηκαν, κατά έναν τρόπο, από τις εισαγγελικές καταγγελίες, οι οποίες προέρχονται από ανθρώπους-κλειδιά μέσα από τη Δικαιοσύνη, και κυρίως σε ό,τι αφορά την Ελένη Ράικου είναι προσωπικές, με την έννοια ότι καταγγέλλει όσα η ίδια υποστηρίζει ότι υπέστη κατά την άσκηση των καθηκόντων της, όταν χειριζόταν τις έρευνες για την υπόθεση της Novartis.

Σημαντικό είναι επίσης ότι και οι δύο εισαγγελείς είχαν καταγγείλει παρεμβάσεις και πιέσεις στο έργο τους, ο καθένας με άλλα δεδομένα, για την ενοχοποίηση πολιτικών χωρίς στοιχεία, από πολύ καιρό, και πάντως δεν προέβησαν σε αυτές τις καταγγελίες πρόσφατα και ενόψει της κοινοβουλευτικής διερεύνησης περί σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis.

Το ενδιαφέρον όμως της πρότασης για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, με επίκεντρο των ερευνών τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι το γεγονός ότι μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις για παρεμβάσεις στο έργο δικαστών και εισαγγελέων, πέραν της Novartis.

Πάντως, αν οι καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου διευρυνθούν και στους καταγγέλλοντες προστεθούν και άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί, τότε η όλη υπόθεση αναμένεται να λάβει διαστάσεις δομημένου παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων.