Ξήλωσαν το δέντρο που φύτεψαν Τραμπ και Μακρόν

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε το γεγονός ότι… εξαφανίστηκε το δέντρο που φύτεψαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Οι φωτογραφίες των δύο προέδρων με τα φτυάρια ανά χείρας είχαν κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του είχαν ρίξει λίγο χώμα στις ρίζες μίας μικρής βελανιδιάς, ως ένδειξη φιλίας των δύο χωρών.

Επρόκειτο για μία κίνηση άκρως συμβολική, καθώς το δέντρο προερχόταν από το δάσος Μπελό, στη βόρεια Γαλλία, όπου περισσότεροι από 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους σε μάχη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πώς εξαφανίστηκε το δέντρο

Μερικές μέρες μετά τη συμβολική κίνηση, ωστόσο, η βελανιδιά είχε εξαφανιστεί από τον Λευκό Οίκο, γεγονός που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.

Υπήρξαν πολλές οι εικασίες για τους λόγους που συνέβη αυτό, έως ότου, τελικά, η Γαλλία δώσει την απάντηση ότι το δέντρο-σύμβολο της γαλλοαμερικανικής φιλίας μπήκε σε καραντίνα.

«Είναι υποχρεωτικό για κάθε ζωντανό οργανισμό που εισάγεται στις ΗΠΑ. Θα ξαναφυτευτεί αργότερα», εξήγησε στο Twitter ο Ζεράρ Αρό, πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ.

«Από τη στιγμή που το δέντρο είχε ήδη φυτευτεί, ωστόσο, η καραντίνα δεν ήρθε κατόπιν εορτής;», διερωτήθηκε ένας αναγνώστης του μηνύματος στο Twitter, για να πάρει γρήγορα την απάντηση του Γάλλου διπλωμάτη, ότι οι ρίζες του δέντρου είχαν απομονωθεί προσεκτικά με πλαστικό και δεν ήρθαν σε επαφή με το χώμα στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Ειδική χάρη του Τραμπ στον Μακρόν

Εξάλλου, αξιωματούχος του γραφείου του Μακρόν έσπευσε να τονίσει ότι «επρόκειτο για ειδική χάρη που έκανε ο Τραμπ στη Γαλλία το να καταστεί δυνατό να φυτευτεί το δέντρο την ημέρα της επίσκεψης του (Γάλλου) προέδρου».

«Από τότε το δέντρο ξαναμπήκε σε καραντίνα και πολύ σύντομα θα ξαναφυτευτεί στους κήπους του Λευκού Οίκου. Μην ανησυχείτε, το δέντρο είναι πολύ καλά», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ