Ξυνοπούλου: «Δεν επηρεάζει τη Χαλκιδική η χρεωκοπία της Thomas Cook»

Μεγαλύτερες συνέπειες για τα μεγάλα νησιά, παρά για τη Χαλκιδική, έχει η χρεωκοπία της Thomas Cook, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Πόπη Ξυνοπούλου, η οποία μίλησε στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

«Η Thomas Cook διακινούσε έναν μεγάλο όγκο τουριστών στην Ελλάδα, συνεπώς από σήμερα αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα: πώς θα επαναπατριστούν, πού θα κοιμηθούν, πού θα πάνε κτλ», δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε:

«Τα μεγάλα νησιά έχουν το μεγάλο όγκο των τουριστών που μετακινήθηκαν με την Thomas Cook και είναι εγκλωβισμένοι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ενημέρωση για ιδιαίτερα προβλήματα στη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα».

Όπως εξήγησε η ίδια, η πλειοψηφία των ξένων τουριστών που επισκέπτονται τη Χαλκιδική είναι Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι και Σκοπιανοί, είτε «γιατί αυτούς… θέλουμε, αυτούς… έχουμε», είτε επειδή «αυτούς μπορούμε να έχουμε».

Σύμφωνα με την κ. Ξυνοπούλου, εξάλλου, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι στην Thomas Cook. Πρόκειται για τους ανθρώπους που υποδέχονται και εξυπηρετούν τους τουρίστες και οι οποίοι βρίσκονται, πλέον, «στον αέρα».

Πλήγμα για τους επαγγελματίες του χώρου

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι το πρόβλημα δεν επηρεάζει τόσο πολύ τους τουρίστες, που ούτως ή άλλως είναι ασφαλισμένοι και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

«Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους επαγγελματίες του χώρου, όπως οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες λεωφορείων, τα τοπικά γραφεία. Αυτοί θεωρώ ότι θα διεκδικήσουν τα χρήματά τους δικαστικά, με τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται…».

Ερωτηθείσα εάν υπήρξαν ενδείξεις για το «κανόνι» της εταιρείας, η κ. Ξυνοπούλου απάντησε: «Υπήρχε ένα θέμα με τις πληρωμές της Thomas Cook προ διετίας, αλλά κανείς δεν ανέμενε αυτό που συνέβη. Προσωπικά, το συνδέω και με το επικείμενο Brexit».

Αναλυτικά όσα είπε στον Flash 99.4 η Πόπη Ξυνοπούλου: