Υπεγράφη το έργο της «Κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων ΧΥΤΥ Αμαρίου»

 «Μέσα στην επόμενη τριετία θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα διαχείρισης των στερεών και των υγρών αποβλήτων στην Κρήτη», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης για το μεγάλο έργο της «Κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων ΧΥΤΥ Αμαρίου», που έγινε στο δημαρχείο Αμαρίου.
Του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων υπεραμύνθηκε ο περιφερειάρχης εξηγώντας πως δικαιώθηκε στην πράξη αφού τα έργα της Κρήτης στη διαχείριση στερεών αποβλήτων γίνονται με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση,  παρά τις αντιρρήσεις και τις αντιθέσεις που υπήρξαν και χάρη στην επιμονή της περιφέρειας Κρήτης και της συνεργασίας με όλους τους φορείς (ΕΣΔΑΚ, Δήμους, Υπηρεσίες). Είπε επίσης ότι, με τη στήριξη της Περιφέρειας ολοκληρώθηκαν οι υποδομές στα Χανιά ενώ υλοποιούνται τα έργα στο Ρέθυμνο και στην χερσόνησο καθώς και η μονάδα κομποστοποίησης στις Αρχάνες Ηρακλείου, που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή (Αστερούσια, Γόρτυνα, Φαιστό).
Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την δέσμευσή του για την διασφάλιση της χρηματοδότησης των νέων έργων διαχείρισης του σύμμικτου στο Ηράκλειο και στη Σητεία και σημείωσε πως «με αυτά τα έργα ολοκληρώνουμε τις βασικές υποδομές διαχείρισης των αποβλήτων στην Κρήτη».
Σχετικά με το έργο στο Αμάρι της «κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων ΧΥΤΥ Αμαρίου» η κατασκευή της μονάδας θα κοστίσει 32,1 εκ. ευρώ και η πενταετής λειτουργία θα έχει κόστος πάνω από 12 εκ. ευρώ. Το έργο αφορά την κατασκευή και την λειτουργία για πέντε χρόνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ Αμαρίου με δυναμικότητα 43.000 κυβικά το έτος και θα εξυπηρετεί τους δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου. 

©Πηγή: amna.gr