Ζάεφ: Είμαστε κοντά στις ενταξιακές συνομιλίες

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είχε σήμερα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, τόνισε ότι η χώρα του «βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ», καθώς επίσης και ότι θα αυξήσει  τις προσπάθειες για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Έχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Ουδέποτε βρισκόμασταν πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ» τόνισε αρχικά και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε επιτυχώς το ζήτημα του ονόματος. Η επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος θα ανοίξει τις πόρτες για να αρχίσουμε τη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για να μπούμε στο ΝΑΤΟ».

Επίσης ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, υπογράμμισε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα «διπλασιάσει» τις προσπάθειες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξή της στην Ένωση, που είναι «πιο ορατές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές».

Ο Τουσκ μίλησε στην γλώσσα της πΓΔΜ

Σε ένα κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΔΓΜ, ο Ντόναλντ Τουσκ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ, επέλεξε να μιλήσει στην γλώσσα της γειτονικής χώρας, αποσπώντας και τα εύσημα του υπουργού εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος υπογράμμισε πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μίλησε τέλεια «τη μακεδονική γλώσσα».

Πάντως αυτή η επιλογή του Τουσκ έρχεται την στιγμή που κατά τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, το ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας των κατοίκων της, αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των μέχρι τώρα συζητήσεων.

Όσο για το τι είπε; Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την στήριξή του στις προσπάθειες της πΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ και επεσήμανε πως η εισήγηση για έναρξη των ενταξιακ΄’ων διαπραγματεύσεων αποτελεί την «καλύτερη απόδειξη» πως οι προσπάθειες του Ζάεφ και του λαού των Σκοπίων «εντυπωσιάζουν πολλούς στην Ευρώπη».