Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως

“Θα εφαρμόσουμε την Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους και αυτό περιμένουμε και από την ελληνική πλευρά”, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο κυβερνητικό μέγαρο. Αξίζει να σημειωθεί πως χτες την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε πως το «όχι» των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Η Συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, καθώς μας προσφέρει μια στρατηγική σχέση, έναν νέο φίλο και πολλές προοπτικές”

«Σίγουρα θα συνεχίσουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε, κεφάλαιά της σχετίζονται και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δουλεύουμε με επιτυχία πάνω στις ενστάσεις που πρόβαλε η ελληνική πλευρά αλλά και στις δικές μας σημειώσεις. Αναμένουμε και από την ελληνική πλευρά να κάνει κάποια βήματα, όπως η αντικατάσταση των πινακίδων στους δρόμους. Η πρόθεση είναι να στείλουμε ένα αναμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, καθώς μας προσφέρει μια στρατηγική σχέση, έναν νέο φίλο και πολλές προοπτικές». Μάλιστα, περιέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «τίτλο ιδιοκτησίας», η οποία εγγυάται «την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα».

“Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι”

Όπως υπογράμισε ο Ζόραν Ζάεφ, η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα του, καθώς εξασφαλίζει ασφάλεια και ακεραιότητα, τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και για τα Βαλκάνια γενικότερα. «Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση”

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως, μολονότι η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εντούτοις ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο για τη χώρα του, όπως επίσης και την Αλβανία, ώστε να συνεχίσουν στο σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» εξήγησε ο Ζόραν Ζάεφ.