Ζάεφ: «Μπορούμε να συζητήσουμε αλλαγή του Συντάγματος»

Στο πλαίσιο της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πΓΜΔ θα ανοίξει σίγουρα το θέμα του Συντάγματος, ωστόσο σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, το θέμα αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις.

«Η πΓΔΜ, σίγουρα θα ανοίξει το ζήτημα του Συντάγματος πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ακριβώς όπως όλες οι άλλες χώρες μέλη, μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ένωση. Ωστόσο, αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή» τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας.

«Θα αναζητήσουμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή, αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην πΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της» συμπλήρωσε ο Ζάεφ.

“Οι θεσμοί θα δώσουν την έγκριση”

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, στάθηκε ιδιαίτερα στην έγκριση που θα δοθεί από τους θεσμούς για τη λύση του ονόματος και όχι ο ίδιος ή ο Αλέξης Τσίπρας και υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Πιθανότατα έχω αναφέρει όλες τις επιλογές για μία λύση, λαμβάνοντας ωστόσο πάντα υπόψη ζητήματα αξιοπρέπειας και ταυτότητας» κατέληξε.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Ζάεφ είχε εκφράσει την αισιοδοξία για λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, τονίζοντας όμως την αναγκαιότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας του.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα αυτό θα μπορούσε να διεξαχθεί παράλληλα με αυτό που θα αφορά την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.