Ζάεφ: «Υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει να λυθούν και άλλα ζητήματα»

Μιλώντας στο πρακτορεία ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε ότι τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν το ονοματολογικό της γειτονικής χώρα έχουν επιλυθεί κάτι που δικαιολογεί την πεποίθησή του, ότι υπάρχει πρόοδος, ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα τα θέματα. «Αυτό θα μπορούμε μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία» ξεκαθάρισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

«Θα έλεγα ότι μόνο τα ζητήματα που αφορούν το εύρος της χρήσης και το θέμα της ονομασίας για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας» πρόσθεσε ο Ζ. Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου.

Για την ονομασία erga omnes και τον αλυτρωτισμό

Επίσης κάνοντας αναφορά στην απαίτηση της Αθήνας, για ονομασία erga omnes, επανέλαβε την θέση ότι η ονομασία θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, καθώς η εντός συνόρων ονομασία δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην Ελλάδα, ενώ σχετικά με τον αλυτρωτισμό υπογράμμισε ότι «πρέπει να σχεδιαστούν κατάλληλες διαμορφώσεις, που θα δείχνουν ότι η πΓΔΜ, δεν έχει εδαφικές βλέψεις προς την Ελλάδα, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Ελλάδα».

Τέλος, δήλωση ότι η λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια θα τη στηρίξει, κάτι που αποτελεί επιπλέον εγγύηση για τη βιωσιμότητά της.