Ζεϊμπέκης: «Έρχονται πρόστιμα στην καθαριότητα αν…»

Εξομαλύνεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, σε ό,τι αφορά τα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο μέσα στον αστικό ιστό δεν έλειψαν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Στα προβλήματα αυτά αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης μιλώντας στον ρ/σ Flash 99,4.

Ανάμεσα σε όλα όσα αναφέρθηκε ο κ. Ζεϊμπέκης, στάθηκε και στην άμεση σύσταση ομάδας εποπτών, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο των συστάσεων, αλλά και της επιβολής προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την σωστή ρίψη απορριμμάτων που αφορούν την ανακύκλωση αλλά και τα ογκώδη απορρίμματα.

Συγκεκριμένα, γι’ αυτό το θέμα ο αντιδήμαρχος τόνισε πως: «Ετοιμάζονται ήδη κάποιοι άνθρωποι που θα αναλάβουν τον ρόλο της εποπτείας στον τομέα του καθαρισμού. Δηλαδή θα μεταβαίνουν στα σημεία όπου θα υπάρχουν προβλήματα, θα κάνουν συστάσεις όπου χρειάζεται και αν δεν υπάρξει αλλαγή τότε θα τους επιβάλλεται κάποιο πρόστιμο».

Επίσης, σ’ ό,τι αφορά τον σχεδιασμό που ακολουθήθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα, υπογράμμισε: «Κοιτάξτε, το πρόβλημα βασικά εδώ στην πόλη μας, ήταν οι άνεμοι. Με την βροχή δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα και δεν ήταν και τόσο δυνατή. Βέβαια επειδή υπήρξαν προβλέψεις, ξανακαθαρίσαμε τα φρεάτια και πριν και μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Απλώς ήταν ο αέρας που δεν είχε προβλεφθεί σε αυτή την ένταση και συνέβη αυτό που συνέβη με τα δέντρα, γεγονός που δεν αποτελεί ευθύνη της υπηρεσίας μας, αλλά ούτως ή άλλως η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση. Τα έκοψε, τα μάζεψε».

Για τον καθαρισμό των φύλλων που πέφτουν από τα δέντρα είπε: «Έχουμε ξεκινήσει ήδη να μαζεύουμε. Σκουπίζουμε ήδη, απλώς να ξέρει ο κόσμος πως όταν είναι βρεγμένα, η αποκομιδή τους είναι δύσκολη. Ωστόσο έχουμε επιδιορθώσει και ένα όχημα ώστε να μπορούμε να τα μαζεύουμε με ένα ειδικό μηχάνημα που υπάρχει γι’ αυτή τη δουλειά. Όχημα που ήταν χαλασμένο και παροπλισμένο».

“Είμαστε πάντα έτοιμοι για τα ακραία καιρικά φαινόμενα”

Για το αν έχουν αναφερθεί μεγάλες ζημιές σημείωσε ότι: «Δεν μας έχουν αναφερθεί. Εξάλλου πάντα είμαστε έτοιμοι για τέτοιους είδους καταστάσεις. Και εμείς και η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι πάντα έτοιμη για να αντιμετωπίσει έντονα καιρικά φαινόμενα. Τα οποία βέβαια – κάποιες φορές όπως έχετε παρατηρήσει και στην Ευρώπη – είναι εκτός ορίων αντιμετώπισης από ανθρώπους ή οργανισμούς. Ελπίζουμε στην πόλη και στη χώρα μας να μην τα συναντήσουμε αυτά».

Επίσης, αναφορικά με το αν ο δήμος και οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να μπουν σε μια άλλη λογική, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των έντονων φαινομένων που φέρνει αυτή, τόνισε ότι: «Δυστυχώς είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με πολύ μικρά, αλλά πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξοπλιστούμε, να ετοιμαστούμε, αλλά και ο κόσμος να είναι πιο προετοιμασμένος και προσεκτικός για να τηρεί κάποιους κανόνες. Για παράδειγμα, όταν εκδίδεται ένα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού να προσέχει κάποιος λίγο τις μετακινήσεις του, το αυτοκίνητό του».

Επιπλέον, αναφερόμενος στην δημοτική υπάλληλο που τραυματίστηκε την Κυριακή από πτώση δέντρου, την ώρα της εργασίας της επεσήμανε πως «είναι μια χαρά. Απλώς για προληπτικούς λόγους, διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τώρα είναι όλα καλά. Εξάλλου και η αντίδρασή μας ήταν άμεση, καθώς τραβήξαμε όλο τον κόσμο πίσω, σταμάτησαν οι εργασίες και αυτό γιατί δεν περιμέναμε να είναι τέτοιας έντασης οι άνεμοι. Μας δηλαδή 4 μποφόρ και τελικά ήταν 8».

Τέλος, για το πλάνο καθαρισμού που υπάρχει ενόψει τον εορτών, κατέληξε λέγοντας πως «την Πέμπτη έχουμε σύσκεψη όλων των φορέων, προκειμένου να βγάλουμε το πρόγραμμα των εορτών που λογικά θα είναι επιβαρυμένο για την πόλη μας. Θέλει και ο δήμαρχος να δείξουμε ένα όμορφο πρόσωπο για την πόλη, οπότε θα πρέπει να είμαστε ξανά σε επιφυλακή».

Αναλυτικά όσα είπε στον Flash 99,4 ο Νίκος Ζεϊμπέκης: